25 aprilie 2012

Ciorba de pui a la grec

... mă rog, un fel de ... Mă dau în vânt după tot ce e á la grec. N-am păţit vreo dezamăgire până azi! Am luat deci cu asalt oala care suportă tot ce numesc eu ciorbică, cu gândul să rup gura târgului cu una din preferatele lui musiu. 
Ciorbă de pui a la grec
Ciorbă de pui a la grec


Cum colegul e mare amator de acrituri (muhahahaa), ştiam că merg la sigur cu aşa-zisa ciorbă grecească. "Aşa-zisă" pentru că am luat-o iar pe arătură cu nişte ardei graşi care n-aveau ce căuta pe acolo. Şi deci am încălcat reţeta. Şi deci e inacceptabil! Again? Daaaaar arată bine în poză. Adjudecat!




I needed ...

trei morcovi potriviţi
o rădăcină de pătrunjel
un păstârnac (de care eu personal n-aveam nevoie dar s-a "infiltrat" în legătura cu morcovi)
o ţelină potrivită because aşa scrie la carte
un ardei gras roşu şi o jumătate de ardei gras verde
o ceapă
una bucată piept de pui

vreo două linguri de orez
o legătură zdravănă de pătrunjel
o lămâie mare
un strop de ulei
sare şi piper, of course


Ciorbă de pui a la grec
Ciorbă de pui a la grec




Tai pieptul de pui în bucăţele mici şi le plimb puţin prin tigaia încinsă cu un strop de ulei. Nu vreau să prăjesc cărniţa ci doar să nu o pun crudă la fiert. În felul ăsta, leneşa de mine, fentează etapa spumuitului - which is preaty annoying if you ask me!

Apoi curăţ tot mormanul de legume, toc mărunt ceapa, morcoveii şi ardeiul gras, ta-ta ta-ra-ta-ta. Dacă chiar sunt într-o dispoziţie de zile mari şi am chef de spălat multe vase (which I usually don't), dau morcovul pe răzătoare. Călesc bine legumele pentru că de la morcovi şi ardeiul roşu am aşteptări înalte - să dea palidei mele ciorbe o mai apetisantă tentă gălbui-portocalie.


Ciorbă de pui a la grec
Ciorbă de pui a la grec


În apa clocotindă, unde deja fierbe puiul, arunc legumele călite, ţelina tăiată feliuţe, albitura întreagă sau jumătăţi. Oricum la final o arunc (pe ea, albitura) pentru că toată lumea (adică io şi dumnealui) strâmbă din nas la vederea dânsei prin farfurie. 

Spre final, adaug şi două linguri de orez, spălate bine. După ce fierb toate astea, dau într-un clocot şi nişte (foarte mult) pătrunjel tocat. 

Iau oala de pe foc şi scot arma secretă - smântâna! Oricât de străvezie ar fi o ciorbă, dacă o dreg cu smântână - e parfum! Well, treaba cu dresul necesită un piculeţ de atenţie, dar e super-easy! Au încercat unii să mă sperie că e complexă situaţia şi numai dacă eşti gospo de mare valoare îţi iese.

Ostilităţile decurg în felul următor. Scot smântâna şi oul din frigider din timp, să nu fie reci sloi. Pun într-un bol încăpător gălbenuşul şi smântâna (nu foarte multă şi nici foarte grasă) şi le bat ca pe omletă bine-bine-bine. Amestec temeinic să nu rămână smântână neamestecată cu ou.

Iau ciorba de pe foc (parcă am mai zis asta o dată) şi o las un minut-două-trei cât să fiu sigură că nu mai fierbe deloc.
Torn puţină zeamă fierbinte cu polonicul, amestec repejor până se omogenizează perfect. Iar mai torn un picuţ - amestec serios. Şi tot aşa până termin tot polonicul. La primul polonic tre' să am un pic de răbdare - următoarele două trei merg mai rapid. Torn apoi în oală smântânica diluată cu cele câteva polonice de ciorbică, amestec larg şi asta-i tot! Mare brânză!

Ultima chestie şi de fapt motivul pentru care-i zic grecească ciorbei mele - adaug zeamă de lămâie. Multă! Pentru că trebuie să aibă gust de lămâie şi să fie acrişoară. Pun întâi zeama de la o jumătate de lămâie potrivită şi apoi mai văd eu! M-am obisnuit cu tehnica pasilor marunti. Pentru ca de adaugat se mai poate dar de reparat e - ca sa zic ashea - imposibil! Better safe then sorry!


Ciorbă de pui a la grec
Ciorbă de pui a la grec


Pam-pam!


Din categoria Supix / Ciorbix:
Ciorba de salata verde cu omleta


12 comentarii:

  1. Imi place muulttt aceasta ciorbita, cred ca as face saptamanal...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Me toooo. E un fel de piesa de rezistenta in meniu. O mancam de fiecare data cu placere. Si precum spuneam - cu cat mai acrisoara cu atat mai bine.

      In alta ordine de idei, m-ai dat gata cu Salata verde cu frunze de papadie. Cand eram copilas mami facea destul de frecvent. Azi rar mai aud de papadie. Am fost incantata sa citesc reteta pe blogul tau.

      Ștergere
  2. Nu fac des ciorbe, insa imi plac tare mult.
    Iar cand fac mancam si cate 2 farfurii.
    Deci opreste-mi 2 farfurii te rog! Pam pam :))!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ador ciorba de pui a la grec , e preferata mea . Imi place mult blogul tau , o sa te vizitez des .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si preferata noastra. Cu ciorbica asta merg intotdeauna la sigur. Multumesc frumos pentru aprecieri si te astept cu drag.

      Ștergere
  4. Ador aceasta ciorbita! A ta arata senzational! Te-as ruga sa-mi dai o lingura sa ma servesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. subscriu si eu la partea cu "arată bine în poză", si sunt ferm convinsa ca e si buna la gust :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta a fost una din primele ciorbici pentru care m-am umflat in pene ca mi-a iesit bine. Si la cat de des am facut-o sunt specialista. Modesta nu mai vorbesc. :-)

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Cu alte cuvinte - misiune indeplinita! Merci. O seara buna, Viviana!

      Ștergere