21 martie 2012

Salata Nisa

Sau cea mai bună salata de pe fata pamantului! Prezint martori seriosi la cerere. 😊


De retinut! De salata asta nu ma apuc daca trebuie sa pun ceva rapid pe masa. E o salatica pretentioasa, pe care se cuvine sa o dichisim in detaliu.

Pentru doi, avem nevoie de ...

Ingrediente

  • 1 salata verde mica
  • 1 conserva de ton in ulei
  • 2 oua fierte tari
  • 1 mana de fasole verde congelata
  • 5-6 masline negre
  • 1 rosie potrivita sau 4-5 rosii cherry
  • 1 cartof maricel fiert
  • 8 fileuri de ansoa
  • zeama de lamaie proaspat stoarsa
  • sare si piper

Ingrediente dressing

  • 1/2 catel de usturoi
  • ulei de masline
  • 1 lingura zdravana de mustar
  • cateva frunzulite de tarhon sau patrunjel verde
  • putintel otet de vin
  • zeama de lamaie proaspat stoarsa
  • sare si piper

Salata Nisa

Mod de preparare

  1. Mai intai pun la fiert cu putina sare un cartof intreg si sunt cu ochii pe el sa nu ajunga in stadiul prea sfaramabil deci inutilizabil. Tot la fiert pun si doua oua.
  2. Arunc in tigaie un strop de ulei si o mana de fasolica verde congelata (string beans, french beans, whatever, cu pastaia lunga si subtire sa fie). Sarez usor si perpelesc fasolica pana cand e putin rumenita si un pic crocanta. Pentru mine asta a fost ingredientul surpriza. Ma asteptam la o chestie nasoala, verde, atoasa, bla-bla bla-bla. Cand colo, am descoperit ca miroase extraordinar si e la ea acasa in salata asta.
  3. Ma ocup apoi de cea mai mica salata pe care-am gasit-o in piata. Daca nu o folosesc pe toata, ce ramane in frigider … ramane in frigider. Tin mult de tot sa fie uscata. Daca musteste de apa, in zadar tot balamucul, trust me. O amestec cu foarte putin ulei si cu un praf de sare.
  4. Tai apoi fin fin fin niste solizisori de ceapa rosie, cateva firicele acolo, nu mai mult. Gustul agresiv al cepei nu trebuie sa fie nicidecum vocea intai. E mai mult chestie de estetica, culoare, texturi, bla-bla.

Mod de preparare dressing

The dressing issue goes like this. 

  1. Maruntesc fin fin o jumatate de catel de usturoi. Sau il zdrobesc daca nu mi-e prea lene sa mai spal si mojarul (si bineinteles ca mi-a lene).
  2. Arunc deasupra cateva frunzulite de tarhon verde, tocate si ele cat de fin se poate. Merge si patrunjel, of course. Adaug mustarul (reteta zice ca e musai sa fie Dijon, dar la mine tine si fara fineturi).
  3. Incep apoi sa adaug gradual uleiul de masline, ca la maioneza.
  4. Asezonam cu sare, piper negru proaspat macinat, zeama de lamiae, plus / sau cativa stropi de otet de vin. Me = happy pentru ca in sfarsit are ceva de facut prin bucatarie si otetul meu de vin, nebagat in seama for ages.
  5. Amestec bine bine si … Dressing it is!

Asamblarea salatei Nisa

And now, it's showtime!
  1. Pun salata verde pe doua farfurii intinse sau in doua boluri …
  2. Asez frumos pastaile de fasolica prajite (scurse bine de ulei)
  3. Pun ouale taiate sferturi, pe lung
  4. Feliutele de rosii (daca sunt cherry arata mai bine si costa mai mult)
  5. Feliile de cartof fiert in prealabil bazgalite cu putin unt, sarate si piparate (complicat, dar viata-i complexa si arta cere sacrificii)
  6. Si maslinele scoase din ulei, scurse bine doar cat sa luceasca apetisant.
  7. In mijloc sade mot tonul usor scurs de ulei, cu cateva picaturi zdravene de lamaie sa nu ni se aplece.
  8. Mai pun si fileurile de ansoa.
  9. Si on top of all that desenez niste dungulite artistice cu dressingul care va ramane insa cuminte in bolul lui de unde-si pune fiecare cat pofteste.

Salata Nisa

Arata bine, miroase bestial, tastes grate! El este topit dupa dansa si dansul e foarte, I mean FOARTE mofturos. So what can I say?

Salade Nicoise, Insalata Nizzarda, Salata Nisa - PER-FEC-TI-U-NE!

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Noi suntem topiti dupa salatica asta. Musiu al meu e foarte pretentios si circumspect cand e vorba de incercat pape noi, asa ca nu eram sigura daca mofturosul va zice un da hotarat! Dar a ziiiiiiis si acum imediat ce da de niste ton prin frigider ii si vin idei! :-)

      Ștergere