27 mai 2012

Oua Benedict

De mult îmi tot iau avant sa fac ouă Benedict dar ba n-am bacon, ba n-am chef, ba n-am curaj. Sosul olandez m-a speriat de-a binelea. Plus că nu-mi amintesc să fi avut onoarea să pap pe undeva chestia asta ... so habar n-am ce gust ar trebui sa aibă. Şi oricum, cât de fabulous şi de chef aş fi eu, când e vorba de bain-marie îmi piere avântul.
Ouă Benedict
Ouă Benedict
Daaar I felt lucky and brave this morning!!! So here I go!


Am scos la înaintare:
trei ouă
ceva mai puţin de un sfert de pachet de unt
o lingură de smântânică
o linguriţă de zeamă de lămâie
sare, piper
bacon (sau kaizer - eu de-asta am avut)
salată verde
tarhon
oţet
2 chifle

Mai întâi am tăiat cele mai subţirele feliuţe de kaizer ever şi le-am rumenit uşor ca să-mi iau asta de pe cap. Fin fin fin am tăiat salata ca să ştiu o treabă (uscată frumos în prealabil că nu-i frumos să pap salată mustind de apă).
Ouă Benedict
Ouă Benedict
Acum e acum! Am unt clarifiat deja în frigider, aşa că doar îl topesc - înainte să mă apuc de tot balamucul pentru că untul trebuie să fie călduţ nu fierbinte. Am citit tot felul de variante - despre cum să fac sosul olandez perfect. Cea mai simplă - care mie mi-a ieşit la fix este asta. Am pus gălbenuşul, smăntâna, sare, piper, zeama de lămâie într-o crăticioară mică mică şi burică şi le-am amestecat bine bine bine cu o lingură de lemn. Ar fi trebuit să scot mixerul dar leneşa aici de faţă nu vede care-i rostul să se prostească cu ditai mixerul, cu mutatul sosului din castron în crăticioară şi aşa mai departe pentru 3 linguri de sos. Apoi am adăugat untul clarifiat puţin cîte puţin amestecând bine bine în mixul de gălbenuş, smântână, şi zeamă de lămâie. Hop apoi cu castronul deasupra unei oale cu apă care fierbe la foc mic. Şi încep să amestec sosuleţul ridicând des crăticioara din apa fierbândă să nu se coaguleze oul. Şi am amestecat aşa până când a fost gata :-) Să tot fi fost vreo 5 minute poate şi mai bine. Când are consitenţa unui sos (nu maioneză, dar nici apă) sărez, pipărez şi ar fi trebuit să şi nucşorez :-) după unele reţete - dar mie nu-mi place nucşoara şi n-am pus. În schimb am pus două frunzuliţe de tarhon tocate fin de tot. And that's it! We have hollandaise sauce.
Ouă Benedict
Ouă Benedict
Acum fuga la prăjitorul de pîine. Tai o felie grosuţă de chiflă şi o pun la prăjit în timp ce pe foc fierbe apa pentru ouă româneşti. Adicătelea - în apa clocotită care abia-abia mai fierbe, pun puţin oţet, sare şi sparg ouăle pe rând că nu sunt Mafalda să pot supraveghea două simultan. Ideea e să nu fugă albuşul în toate părţile ci să îl aduc cu o lingură cât mai aproape de gălbenuş. Când ouăle sunt bine închegate - pun în scenă tot show-ul.

Pe o farfurie mică, pun felia de chiflă prăjită, pe dânsa salata pe care am pus fix doo picături de ulei şi încă doo de lămâie şi un pinch de sare, deasupra oul cu o linguriţă - două de sos olandez moţ. And the final touch, un praf de piper negru proaspăt măcinat în vârful sosului - să iasă bine poza!
Ouă Benedict
Ouă Benedict

Reţeta asta-mi aduce aminte de salata Nisa. O mulţime de operaţiuni, tre să mă mişc repede că ba se încheagă sosul, ba se răceşte kaizerul, ba se încheagă oul, ba leşinează salata. E o reţetă pe care o fac când sunt bine odihnită şi un pic mai zen ca de obicei. :-) Dar a meritat. Olandezul meu a fost bun bun bun - îmi venea să-l mănânc de drag pe el singur - atât de mult îmi place. Deci ce să zic - sunt tare. Am absolvit grădiniţa în materie de gătit aş putea să zic, nu? 





16 comentarii:

  1. Excelent arata!Cred ca sunt delicioase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt aratoase si mai ales sunt bune. Sosul asta e buuuun de tot!

      Ștergere
  2. nu am mancat, desi mi-am dorit demult...arata f bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa-ti spun de cand imi iau eu avant sa fac ouale astea. In cele din urma mi-am facut curaj si le-am facut. Urmeaza ouale florentine.

      Ștergere
  3. M-ai dat gata cu sosul, m-am exersat si eu zilele trecute si n-a iesit, probabil ca l-am omletit prea tare pe baia de aburi....Arata grozav, oricum, tot ansamblul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima data nu mi-a iesit - deloc. Folosisem o alta tehnica, alta ordine a ingredientelor. A doua oara - s-a inchegat, a fost mancabil spre ok. Abia a treia oara - acum - am fost incantata. Acum am pus ingredientele in proportia in care stiam ca mi-ar placea mai mult. Am facut si o cantitate foarte mica - poate si de asta mi-a iesit rapid.

      Ștergere
  4. nici nu stiu de cand tot spun ca in weekend fac si eu ...no acuma chiar fac...
    super reteta !!!va fi delicios !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow! Arata super. Si eu le am pe lista de ceva timp. Acum ca am vazut la tine, e clar ca se poate. Coming soon si la mine in bucatarie ;)
    Felicitari pentru blog. Me like :)

    RăspundețiȘtergere
  6. am facut si eu o data,gustos tare si arata foarte bine !
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Adevarul e ca ies niste fotografii grozave. E o papica tare aratoasa.

      Ștergere
  7. Bravo... sint fascinat de mancarea asta dar nu am gatit niciodata asa ceva. Am mancat totusi o singura data asa ca stiu care este treaba
    Nici sosul nu l-am facut niciodata... asa ca bravo inca o data :)

    RăspundețiȘtergere