9 aprilie 2012

Paine irlandeza

Am facut pâinica. Am ales reţeta de pîinică irlandeză (irish soda bread) pentru că sunt o leneşă fără pereche şi cum am citit că nu trebuie să aştept să dospească - cum mi-am dat seama că reţeta asta e PER-FEC-TA pour moi, bien sûr! 
Pâine irlandeză
Pâine irlandeză
N-am rabdare! N-am, n-am, n-am! Evit reţetele pentru care trebuie să-mi iau avânt :-), să fac pregătiri minuţioase, să aştept vreo noapte să se nu-ştiu-ce.

Am găsit reţeta de pâine irlandeză pe blogul Laurei Adamache unde am fost fericită să găsesc toate detaliile de care are nevoie cineva ca mine - adică nu foarte experimentată şi emoţionată în consecinţă. Reţeta se găseşte aici

Bun. Aluatul pentru pâinica irlandeză nu trebuie lăsat să crească pentru că se face cu bicarbonat de sodiu. Ăsta face aluatul să crească cînd intră în contact cu laptele bătut, de pildă. Să nu mă întrebe nimeni care-i explicaţia ştiinţifică pentru că habar n-am. Ştiu doar că drojdia de bere e o ciupercuţă care are nevoie de timp ca să crească în timp ce bicarbonatul de sodiu şi praful de copt sunt nişte agenţi de creştere care acţionează mult mai rapidulescu. Mă rog - explicaţie de ageamiu! Sorry. 
Pâine irlandeză
Pâine irlandeză

Una peste alta, pentru pâinica asta eu am folosit:
- o jumătate de kilo de fâină
- cam 400 de ml de lapte bătut
- o linguriţă de sare
- o linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu.

Reţeta spune că se folosesc 200 ml iaurt şi 170 ml lapte dulce.  Eu am avut lapte bătut şi nu m-am complicat. 

Am folosit făină integrală pentru că noi ne-am pus în cap să o rărim bine de tot spre total cu pâinea albă. Eu mai scap pe arătură (raaaaaa - dar mai greşesc) însă puiu se ţine tare de tot. Ambiţiosul meu! Bra-vo!

Am făcut şi nişte isprăvi. În sensul că am uitat să amestec făina cu bicarbonatul şi sarea. Mi-am amintit după ce răsturnasem moţ laptele bătut în mijlocul făinii şi apoi dăi şi chinuie-te să dregi năzbâtia. Greu dar cât de cât m-am descurcat. Şi m-am învăţat minte. Cu siguranţă nu mai uit!

Cine-i cuminte şi organizat - primul lucru - pune o oală cu capac în cuptorul încălzit şi o lasă acolo cât timp pregăteşte aluatul.

Se cerne făina, se amestecă cu bicarbonatul de sodiu şi sarea. Se face un cuibuşor la mijloc şi se toarnă acolo laptele bătut. Se frământă până se obţine un aluat frumuşel şi elastic. Se dă o formă rotundă aluatului şi se crestează cu cuţitul. 

Se scoate din cuptor oala cu capac, cu super mega mare grijă pentru că e foarte încinsă. Se pune aluatul înăuntru şi se pune capacul. După mintea mea funcţionează ca un fel de cuptoraş mai mic, unde pâinica noastră stă la căldurică şi creşte rapiduleţ.

Pîinica se coace cu capacul 45 de minute si încă 10-15 minute fără capac - ca să se rumenească.

Mie mi-a ieşit o pîinică frumuşică şi destul de densă. Poate şi din cauza făinii dar în mod sigur ar fi fost mai pufoasă daca nu făceam isprava. Pentru că nu am amestecat bicarbonatul cu făina de la bun început, presupun că bicarbonatul n-a fost foarte uniform distribuit în pâinica mea.
Pâine irlandeză

Una peste alta însă a fost bună. Bună! Şi mai fac! Data viitoare sigur îmi iese mult mai bine!

  

10 comentarii:

  1. Ti-a iesit foarte faina! Aveam si eu o reteta asemantoare, insa nu mi-a iesit grozava. Poate o sa o repet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci frumos! Vreau neaparat sa o mai fac o data. sunt sigura ca-mi va iesi mai bine. Cel putin asa sper.

      Ștergere
  2. Odata si-odata trebuie s-o fac si eu!
    Arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost frumusica painica. Daca eram mai atenta in mod sigur era si mai buna. Data viitoare ma straduiesc mai mult. Merci frumos pentru comentariu.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. E aratoasa painica mea. Ma bucur si-ti multumesc pentru apreciere.

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Abia astept sa mai fac - planuiesc sa fac impart coca in painici mai multe. Coaja e foarte buna. Merci pentru comentariu si te mai astept cu drag. V-am vizitat si eu site-ul si mi-a placut mult.

      Ștergere
  5. Foarte bine arata painica!! Cu peripetii, dar la final a fost ok!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere