17 iunie 2012

Tabbouleh - Salata de patrunjel

Hopaaaaa! M-am trezit! :-) Pey da, după ce doo săptămâni am fost lenea în persoană, acu' mi-am revenit, cică. Mă rog, încerc măcar. Mai e puţintel şi zzzbbboooorrrr în vacanţă because I really really and I mean really need it! Mintea mi-e deja în vacanţă sau măcar face bagajele şi cu greu se mai poate concentra şi la altceva. :-) Totuşi să mai postăm din ce-am fotografiat zic!
Tabbouleh
Tabbouleh
Tabbouleh ziceam - o salată care provine din bucătăria orientală şi pe care o pap cu mare plăcere de fiecare dată. Am intrat de-a binelea în anotimpul salatelor, al mâncărurilor uşoare, al ciorbicilor fără cărniţă, al papelor simple şi bune. Şi asta e o sălăţică pe care am s-o mai fac vara asta. Mai ales că dumnealui s-a exprimat cum că-i place şi mai vrea.


Toată şmecheria cu sălăţica asta a fost să găsesc bulgurul. Pe care l-am zărit zilele trecut pe raft la Mega şi l-am înhăţat ca pe o pradă de mare preţ. Dar să zic mai întâi ce-am scos pe masă pentru papa asta bună:
Tabbouleh
Tabbouleh

o legătura zdravănă de pătrunjel - mmmm, dar ce proaspăt şi frumos a mai mirosit
3 roşioare mititele coapte bine bine
cam o jumătate de ceaşcă de bulgur
câteva frunze de mentă proaspătă
 nişte ceapă roşie 
zeamă de lămâie
ulei de măslinuţe
sare şi piper proaspăt măcinat

Am pus bulgurul la muiat în apă rece cam două ore. Acum citeam pe blogul KissTheCook cum că ar fi o idee mult mai bună să înmoi bulgurul direct în zemica lăsată de roşii. De fapt Crazy Mother Cooker a avut ideea asta bună pe care-mi pare rău că n-am cetit-o înainte să mă apuc de treabă. Io am păpat ca isteaţa sâmbureii roşiilor că aşa scria la reţetă: să toci doar partea cărnoasă. Dar data viitoare aşa fac - toc frumos roşiile întregi şi le amestec cu bulgurul pe care-l invit să facă bine şi să se înmoaie în suc de roşii.
Tabbouleh
Tabbouleh
După ce s-a înmuiat bulgurul (adică nu mai cronţăne nimic în dinţi - e ca un orez sau mai curând ca un arpacaş fiert) l-am scurs bine bine. Am tocat pulpa roşioarelor mărunţel. Am tocat cât am putut de fin ceapa roşie şi după cum mă dau de gol fotografiile n-am reuşit cel mai fin din lume but stillll ... :-) 
Tabbouleh
Tabbouleh
Am tocat şi frunzuliţele de mentă - miam-miam ce bun şi ce bine miroaseeeee. Şi am voie de la reţetă să pun şi mentăăăă. Deci nu e din capul meu şi nu trebuie să mă simt vinovată că am pus mentă şi aici! :-)) Le-am pus pe toate artistic în castronel, le-am făcut "n" poze şi am continuat după cum urmează - am pus două-trei linguri de ulei de măsline, zeamă de lămâie multişoară - că nouă ne place - sare şi piper şi am amestecat bine. Am dat câteva minute la frigider să se întrepătrundă frumos gusturile şi gataaaaa. 
Tabbouleh
Tabbouleh
E bună bună sălăţica asta de pătrunjel. Sănătate curată - vitamina C cu carul, pătrunjel, roşioare, cepică roşie, bulgur - ce mai! Numai bunătăţi.


Din categoria Salate:



8 comentarii:

  1. Yum!! Exact cum imi place mie!! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place mult mult, spre suprinderea mea si a tuturor celor care cunosc mofturile clasice. Pentru ca de cand ma stiu sunt in razboi cu verdeturile - patrunjel, leustean, frunze de telina, marar. Eu salatica de patrunjel????? Never ever - as fi zis. Dar iata ca se intampla si minuni! :-) Totusi cu mararul sunt inca certata. :-) Pupici!

      Ștergere
  2. Eu chiar ma gandeam ca esti in vacanta, de era asa liniste!Buna salatica!Sa cautam bulgur....!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am fost in vacanta - dar as fi avut nevoie. O perioada extreeeem de incarcata. Plus o noua jucarie - descoperire de data recenta - facebook-ul despre care aveam o idee dar nu stiam exact cu ce se mananca. Am studiat intens cu alte cuvinte. :-) O seara frumoasa!

      Ștergere
  3. faina reteta! sigur e pe placul meu!pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesanta salata ta! Nu am folosit pana acum bulgur(multe altele, inca, imi sunt straine!!!) dar daca zici ca l-ai gasit pe raft, poate ca o sa am si eu sansa asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da - la Mega Image la sectiunea de chestii exotice. Ca sa-ti spun drept eu sunt si destul de distrata. Spre exemplu am citit in Good Food despre zahar Muscavado. Si ma intrebam unde-as putea gasi ... Cand colo am trecut de de n ori pe langa el - tot la Mega, of course. :-)

      Ștergere