8 octombrie 2012

Viena - Episodul 2

O singură zi petrecută în Viena şi eram deja îndrăgostiţi până peste urechi. De Viena vreau să zic. O nouă zi - planuri măreţe!


Prima oprire - Palatul Belvedere. 

Capodoperă barocă a celebrului arhitect Lucas von Hildebrandt - Schloss Belvedere a fost construit ca o replică la palatul regal de la Versailles. O privelişte ireal de frumoasă felul în care palatul se oglindeşte în apele lacului din faţă ...

Schloss Belvedere
Schloss Belvedere
Schloss Belvedere a aparţinut Prinţului Eugen de Savoia şi se află în mijlocul unui parc de o frumuseţe răpitoare - plin de fântâni, cascade, statui, flori, băncuţe  ... 

Schloss Belvedere
Schloss Belvedere
Parcul leagă cele două palate iar o plimbare aici nu va fi uitată cu siguranţă niciodată ...


Schloss Belvedere
Schloss Belvedere
O adevărată supriză a fost grădina botanică de "peste gard". :-) Am zărit o portiţă discretă într-o latură a grădinii şi hop şi noi! Ce să vezi - o  adevărată grădină botanică. Din 1803 datează această grădina alpină - prima din Europa, de altfel. O linişteee, doar trilurile păsărelelor ... Aproape că nu-ţi venea să crezi că doar câţiva paşi mai încolo se află forfota bătrânului oraş. Am stat pe o băncuţă şi am savurat priveliştea, am povestit ... ne-am bucurat din plin de aceste clipe ...


Şi dacă vorbesc de momente şi locuri favorite - atunci cel care urmează e printre cele mai cele ... Celebră arteră comercială a Vienei, Mariahilfer Strasse are trotuare largi, mărginite de copaci care cern razele soarelui prin frunzişul lor dând un farmec irezistibil acestui loc. Am băut o cafea la o măsuţă cochetă  şi am admirat în tihnă acest celebru loc de promenadă şi cumpărături. Toate brandurile faimoase ale lumii au magazine aici - dar cu siguranţă nu asta ne-a atras, ci aerul cu totul aparte pe care-l are acest loc, lumina aceea blândă, mirosul, atmosfera ... Cum ar fi acum să bem o cafea pe Mariahilfer ...


Numele arterei şi al districtului vine de la Mariahilferkirsche, o biserică construită în 1689. În faţa bisericii se află statuia lui Joseph Hayden care a trăit în acest district. 




Pe Mariahilfer Strasse se află şi Strasse der Sieger - Strada campionilor. În pavaj au fost imprimate semnăturile celor mai mari sportivi austrieci. Am avea şi noi cu cine să facem un bulevard întreg, doar să vrem ...


De sărbători Mariahilfer Strasse se transformă timp de patru săptămâni într-o arteră pietonală şi toată lumea cumpără aici cadouri de Crăciun.




Am admirat vitrinele dar n-am pierdut timp cu intratul în magazine. În ultima zi am dat buzna rapiduleţ pe ici pe colo - cât să ne luăm fiecare câte ceva să ne amintească de Viena şi atât.




Vitrina asta cu mărgeluţe am descoperit-o pe o străduţă laterală care cobora în rânduri - rânduri de trepte. Pe margine, prăvălii din alte vremuri, cu vitrinele din lemn vopsite verde închis şi muşcate roşii în prag. Un magazin vindea scaune vechi, un altul mărgeluţe, într-un gang am descoperit o veche spiţerie ...




Ador vitrinele înspirat decorate. Ca de pildă - asta ... cu iarbă, floricele şi hăinuţe de iPhone. :-)

 

Sau asta ... atît de veselă şi cât de originală!





Evident nu lipsesc brandurile de categoria grea ... Poşete ...




... şi pantofi! Well well well. Că doar fete suntem, nu?
 



La vitrina asta "fetele alea două" din mijloc m-au dat gata. 





Buuuun ... să revenim la lucruri serioase - adică la papa!
     

În vecinătatea celebrului Museumsquartier, în imediata apropiere a celor două somputoase muzee gemene - Muzeului de Istoria Artei şi Muzeul de Istorie Naturală - pe Bellariastrasse se află Bellaria Cafe, o cafenea ce îşi are începuturile aici încă din anul 1870 şi care de-alungul timpului a devenit un loc preferat de întâlnire al actorilor, jurnaliştilor, politicienilor.



Eu am păpat celebra Gulaschsuppe - nelipsită din niciun meniu vienez. O supă gătită după toate regulile artei. Am mai păpat şi în altă parte - dar asta a fost de departe the best. Picantă, săţioasă, plină de arome .... un deliciu. Am vrut să zic - ca la mama dânsei acasă. Însă - precum recunoaşte şi meniul ce ne-a fost prezentat - supa gulaş este capodopera bucătăriei ungare. Trebuie să mai fac şi eu cât de curând. Mărturisesc - am mai făcut o dată. Şi cu nasul cât se poate de "pe sus" recunosc - n-am fost departe!!! Ba chiar am nimerit-o! Ce vedeţi mai jos a costat 3,80 Euro.




Domnul meu s-a băgat la o supă vieneză de-a dreptul. Mai precis Viennese soup pot with boiled beef, vegetables and noodles. Pot-ul de mai jos a făcut 4,30 Euro. Dumnealui mai cu moţ, deh!





La felul doi am împărţit un Schnitzel vienez. Nu se putea să plecăm din Viena fără să fi păpat celebrul lor schnitzel. Noi am optat pentru varianta cu cartofi pai şi salată. Veal scalop Viennese style with french fries and salad - 16 Euro. Schniposa pe scurt - un cuvinţel reprezentând prescurtarea pentru Schnitzel mit Pommes und Salat.





Sălăţica a fost o combinaţie delicioasă de mai multe salate - vreo patru la număr - printre care şi celebra salată de cartofiori, de asemenea nelipsită din meniurile vieneze.




Merită să dau o notă douăzeci şi de data asta pâinicii, absolut de-li-cio-ăăăăăăă.


Am încheiat apoteotic cu desertul numărul 1 în Viena - Apfelstrudel. Alături de Wiener Schnitzel se spune că este păpica naţională a Austriei.





Mister B a fost în extaz. Lui îi plac merele în orice tip de plăcinţică iar ştrudelul acesta nu era un aluat umplut cu mere ci printre o mulţime de mere mai găseai pe ici pe colo şi nişte foi. :-) Şi unde mai pui că mai răsăreau şi nişte stafide prin peisaj. Deci e clar! Cineva a fost foarte, dar foarte mulţumit! Eu m-am cam fofilat pentru că nu e chiar foarte departe vremea când dădeam merele la o parte şi păpam doar foiţele alea pudrate frumos. 3,2 Euro ştrudelul cu mere. Răcoros, aromat, parfumat - cam asta e descrierea domnului Apfelstrudel. 

Episodul trei deci ...



Din secţiunea Travel and Eat
Viena - Episodul 1


Un comentariu:

  1. M-am delectat si in seara asta cu pozele si rezumatul pe care ni l-ai facut, asa ca astept cumintica episodul trei..

    RăspundețiȘtergere