30 martie 2012

Friptura cu sos de castraveti murati si mustar

La cererea colegului, am prestat o friptură cu sos de castraveţi muraţi şi muştar. Reţeta e pescuită dintr-o carte de bucate, veche şi bună. Mâncare neamule, nu fandoseli!




Mister B plânge şi suspină de multă vreme după mancarea asta. Mi-am luat avânt - nu mult - vreo doi ani si azi am zis - That's it! Se îngroaşă gluma! Let's do it! 

Hop în piaţă după castraveţi muraţi. Cărniţă de porc mai aveam vreo 3 felii mai serioase prin frigider. Ceafă chiar! Ceafă? Noi? El? Nici din greşeală nu vrea să audă de carne de porc. Iar dacă e - şi carne - şi de porc - şi grasă atunci sigur nu a cumparat-o el. Still! Am zis să nu mă mir prea tare, că o dată îmi dispare prada de sub nas şi am purces la punerea în operă a acestui îndelung solicitat fripturix. 

Am scos la înaintare:

alea trei felii de ceafă
vreo 4-5 castraveţi muraţi în saramură (în carte scrie doi, dar te înţelegi cu mine?)
o ceapă potrivită
o lingură, hai două de smântână (Gospodar, zic)
vreo două linguri de muştar
o linguriţă mai zdravănă de pastă de tomate
sare, piper

Simplă şi rapidă toată maşinaţiunea. Am rumenit frumos cărniţa. Am adăugat ceapa tocată fin. Castraveţii ar fi trebuit - cred - spălaţi puţin şi storşi bine. Mi-a ieşit sosul un pic cam acru. Dar cum pentru B prea acru nu e niciodată destul de acru, m-am ales şi cu felicitări. 

Am tăiat castraveţii ăia spălaţi şi scurşi bine (not) pe lung, în fâşii subţirele. Acum, n-am de unde să ştiu ce voia să spună cartea mea prin a tăia castraveţii în fâşii lungi ca pe tăieţei. Dacă tăieţeii arată ca mai jos, atunci am nimerit-o!

Friptura cu sos de castraveti murati si mustar
Friptură cu sos de castraveţi muraţi şi muştar
Sfâr-sfâr, sfâr-sfâr câteva minute să se călească puţin ceapa. Bulion, muştar, sare, piper şi - la cuptor cu tot maglavaisul! Când a fost gata cărniţa, am pus moţ o lingură zdravănă cu smântână, am mai lăsat să fiarbă un minut două şi gata! 

Friptura cu sos de castraveti murati si mustar
Friptură cu sos de castraveţi muraţi şi muştar
Sosul arată foarte bine, un pic portocaliu - miam-miam pur şi simplu. Am uitat să mă laud că am fost isteaţă şi am tăiat carnea bucăţele, ceea ce se cheamă că a ieşit mai mult un fel de tocăniţă. Data viitoare însă las gluma la o parte şi scot armamentul greu - nişte felii serioase de cotlet. Am zis!


În secţiunea Main:
Varză cu ciolan afumat la cuptor


10 comentarii:

  1. Ce papa gustos! Asta da! Veneam la masa de stiam ca gatiti cu porc. Nu ma dau inapoi de la porc, nici de la retetele vechi, care imi sunt tare dragi. Spor la bucatarit fabchef!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata delicios! Am niste catraveti si cred ca pun si eu de-o fripturica de-asta de-a ta! Ma bucur mult ca ti-au placut spaghetele!

    RăspundețiȘtergere
  3. eu tare as vrea sa incerc reteta, si week-end acusi e maine peste 4 zile :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact 4 zile :)) Sper sa-ti placa fripturica.

    RăspundețiȘtergere
  5. E o mancare care-mi place si pe care o fac si eu. Felicitari pentru blog, ai debutat bine! O seara linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era prima data cand faceam aceasta papa si am fost foarte incantata de rezultat. In mod sigur la iarna am sa fac des des des. Multumesc frumos pentru aprecieri. O seara buna!

      Ștergere